Visst kan du prova glukosamin mot artros, men du ska inte förvänta dig någon fantastisk effekt. Det finns inga stora bra studier som visar effekt på människor på gruppnivå.
Glukosamin finns sedan några år tillbaka både som receptfritt och receptbelagt läkemedel. Tidigare fanns det även som kosttillskott, men på grund av överdriven marknadsföring krävde Läkemedelsverket att det skulle registreras som läkemedel istället.
Eftersom Läkemedelsverket har godkänt det som läkemedel bedömer de att det finns en symtomlindrande effekt, som är lite bättre än placebo, sockerpiller.
Socialstyrelsen säger istället tvärtom, att sjukvården inte ska använda eller förskriva det. De menar att de vetenskapliga bevisen inte är tillräckligt bra för det.
Motstridiga budskap alltså. Jag tycker att du ska prova själv och se om det hjälper. Förvänta dig ingen dramatisk effekt. Det kan också ta två till tre månader innan du märker av effekten.
Observera att du inte ska ta glukosamin om du är allergisk mot skaldjur, eftersom de flesta preparaten utvinns ur just skaldjur. Det finns också biverkningar rapporterade med glukosamin, såsom huvudvärk, dåsighet, symtom från mage och tarm, samt utslag, klåda och hudrodnad.
Istället rekommenderas fysisk aktivitet efter förmåga vid artros. Det går bra att ta smärtstillande läkemedel, till exempel paracetamol.
LÄS MER: Olika kosttillskott vid artros
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.