14 juli 2024
glukosamin

597

Lästid (cirka): < 1 minut

Hjälper glukosamin mot artros?

Jag har artros i höft och knän sedan några år. I början gick det ganska bra men det senaste året tycker jag att besvären har blivit värre. Det smärtar mer och jag känner mig stelare. Har ibland svårt att gå i trappor, framför allt uppåt.

Är skeptisk till läkemedel och vill hellre prova ett mer naturligt alternativ. Läste om glukosamin för en tid sedan och funderar på att prova det.

Vad tycker du om att ta glukosamin mot artros?

Ulla

Visst kan du prova glukosamin mot artros, men du ska inte förvänta dig någon fantastisk effekt. Det finns inga stora bra studier som visar effekt på människor på gruppnivå.
Glukosamin finns sedan några år tillbaka både som receptfritt och receptbelagt läkemedel. Tidigare fanns det även som kosttillskott, men på grund av överdriven marknadsföring krävde Läkemedelsverket att det skulle registreras som läkemedel istället.
Eftersom Läkemedelsverket har godkänt det som läkemedel bedömer de att det finns en symtomlindrande effekt, som är lite bättre än placebo, sockerpiller.
Socialstyrelsen säger istället tvärtom, att sjukvården inte ska använda eller förskriva det. De menar att de vetenskapliga bevisen inte är tillräckligt bra för det.
Motstridiga budskap alltså. Jag tycker att du ska prova själv och se om det hjälper. Förvänta dig ingen dramatisk effekt. Det kan också ta två till tre månader innan du märker av effekten.
Observera att du inte ska ta glukosamin om du är allergisk mot skaldjur, eftersom de flesta preparaten utvinns ur just skaldjur. Det finns också biverkningar rapporterade med glukosamin, såsom huvudvärk, dåsighet, symtom från mage och tarm, samt utslag, klåda och hudrodnad.
Istället rekommenderas fysisk aktivitet efter förmåga vid artros. Det går bra att ta smärtstillande läkemedel, till exempel paracetamol.
LÄS MER: Olika kosttillskott vid artros

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 13 november 2016 @ 12:00

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.