ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Att ha hund betyder att gå morgonpromenader. De promenaderna är bra både för kropp & själ och de är också ett utmärkt tillfälle att plocka färska örter. Så här års plockar jag ofta färska blad till ett stärkande te. En del örter hittar jag ute i det vilda, andra i läkeörtagården. Hemma igen blir det en skön och avkopplande stund med ett väldigt färskt te!
Det är inget vanligt te jag gör, utan det är ett te som hjälper kroppens utrensningsorgan att göra sitt tuffa jobb. Ett medicinskt te som jag dricker i kurer, med avbrott mellan kurerna.
Vi är många som har ont i kroppen. Stela och inflammerade leder. Svullna underben och fötter. Muskelvärk. Ryggont. Vi har kanske artros eller andra former av reumatiska sjukdomar. Elle bara allmänt onda leder.
Värktabletter och inflammationshämmande medel är de vanliga lösningarna. När värken är som värst skulle min artros kännas oliderlig utan starkare preparat. Men under långa perioder räcker det med att stödja kroppen med ett te som stimulerar njurarna, levern och cirkulationen. Jag gillar synsättet att ta rätt preparat vid rätt tillfälle.
Te mot onda leder
I teet som jag dricker idag finns nässla, maskros och björk. Nässla stimulerar njurarna, maskros stödjer både lever och njurar och björk löser upp slaggämnen (urinsyra) i bindväven. Andra läkeörter som stimulerar lever och njurar och som också passar i ett ”reuma-te” är till exempel gullris, åkerfräken, rölleka och rosmarin.
Om du vill göra en tekur med färsk ört så tar du totalt 4 tsk ört till 2,5 dl vatten. Hacka bladen. Häll vattnet över örten/örterna och låt dra i 7–10 minuter under lock. Sila.
Du dricker 3 koppar/dag i max 14 dagar. Jag brukar brygga en kanna på morgonen så att det räcker till dagens 3 koppar. Drick långsamt och njut av stunden. Du kan upprepa kuren några gånger. Men mellan varje kur gör du ett uppehåll på en vecka.
Lycka till!
/Åsa
LÄS MER: Vågar jag pröva Chaga som ska vara så nyttigt?
Åsa Nord driver Åsas trädgårdsapotek. Alla hennes inlägg finns här.
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.