15 juli 2024
Det är inte optimalt att kombinera KSM 66 med Aprovel och eplerenon.
Det är inte optimalt att kombinera KSM 66 med Aprovel och eplerenon. Foto: wirestock on Freepik

158

Lästid (cirka): 2 minuter

Kan jag kombinera KSM 66 med Aprovel och Eplerenon?

Jag tar Aprovel och Eplerenon för mitt höga blodtryck. 

Känner mig allmänt trött och seg och fick tips at prova KSM 66. 

Går det bra att kombinera KSM 66 med Aprovel och Eplerenon?

 

 

Karin

Det är inte optimalt att kombinera KSM 66 med Aprovel och eplerenon.

Det finns risk för krock med Aprovel och eplerenon. De kan tillsammans orsaka för höga kaliumnivåer i blodet/kroppen, eftersom Eplerenon har en förmåga att göra så att kroppen “sparar” på just kalium. Eplerenon är ett så kallat kaliumsparande diuretikum. Om du måste ta just eplerenon är det bra om läkaren noggrant följer dina kaliumnivåer i blodet samt EKG. Ni kan också byta till tiazid- eller loopdiuretika istället.

KSM 66 är ett kosttillskott som innehåller extrakt av ashwagandha (Withania somnifera). Det påstås bidra till ökad stresstålighet, fysisk och mental kapacitet, känslomässig balans, lättare insomning, avslappning, återhämtning och ork. Dessutom bidrar Ashwagandha till energi, uthållighet och ökad muskelmassa vid träning.

Företaget bakom KSM 66 listar studier på sin webbsida som är gjorda på KSM 66. Det finns dock inga studier gjorde på KSM66 ihop med andra läkemedel så det går inte att säga hur de interagerar med varandra. Så här skriver de på sin sida:

Ashwagandha-rot är mjukverkande. Den varken stimulerar eller aktiverar specifika organ eller funktioner, istället arbetar den med att förbättra kroppens stressystem, den s.k. HPA-axeln. KSM66 har genomgått ett stort antal kliniska studier, 24 st. Sammantaget visar studierna att biverkningsfrekvensen i KSM66-gruppen är lägre än i den grupp som fått overksam kapsel (placebo). Risken för biverkningar är därför mycket liten. I de fall biverkningar har rapporterats har de varit milda och övergående. Några interaktioner med läkemedel har inte påträffats.”

Bara 13 av de 24 studierna finns med på deras sida. Inte i en enda studie står det att man har studerat krockar/interaktioner. I en av studierna står det under begränsningar att ”den aktuella studien studerade inte  ört-läkemedel-interaktion och ört-ört-interaktion eftersom de inkluderade patienterna inte använde någon annan medicin.”

Sannolikt är det så att man i studierna inte har haft för avsikt att studera interaktioner/krockar. Då blir det svårt att uttala sig om det finns krockar eller inte.

Dessutom är det så att Ashwagandha kan ha en viss blodtryckssänkande effekt. Så med allt detta tycker jag inte att du ska kombinera KSM 66 med Aprovel och eplerenon.

LÄS MER: Allt du behöver veta om interaktioner

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

15 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.