Tack vare ökad berikning av livsmedel behöver allt färre ta D-vitamintillskott. Men personer som inte äter fisk och mat som berikats med D-vitamin kan behöva äta tillskott. Även barn och vuxna som inte är ute i solen tillräckligt kan också behöva tillskott.
Det förtydligas i de senaste råden från Livsmedelsverket om tillskott av D-vitaminer.
En ny undersökning som Livsmedelsverket har gjort, Riksmaten Ungdom, visar att närmare var tionde ungdom i Sverige kan ha D-vitaminbrist. Konsekvenserna är allvarliga och Livsmedelsverket vill nu ta till krafttag för att öka intaget av D-vitamin. Dels genom en mer utbredd obligatorisk berikning av D-vitamin i ett större antal produkter, dels genom att se över råden till personer som av olika skäl riskerar få i sig för lite D-vitamin.
– De nya råden stämmer i stora delar överens med våra tidigare råd, men vi har förtydligat vilka grupper som kan behöva tillskott. De flesta behöver inte ta tillskott, men det är viktigt att de som tillhör riskgrupperna gör det, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist vid Livsmedelsverket.
D-vitamin är ett av få vitaminer som kan vara svårt att få i sig i tillräcklig mängd. Fisk, skaldjur och berikade mjölkprodukter är bra källor för D-vitamin, liksom ägg, kyckling och annat kött. D-vitamin bildas även i huden genom solbestrålning, men effekten minskar med åldern.
Det är i huvudsak fyra riskgrupper som omfattas av råden
- Alla barn yngre än 2 år; rekommenderat tillskott/dag: 10 µg
- Barn och vuxna som inte äter fisk och/eller D-vitaminberikade produkter (alla åldersgrupper); 10 µg
- Barn och vuxna med mycket begränsad solexponering (alla åldersgrupper); 10 µg
- Barn och vuxna med mycket begränsad solexponering (alla åldersgrupper), som dessutom inte äter fisk och/eller D-vitaminberikade produkter; 20 µg
- Äldre över 75 år; 20 µg
Källa: Livsmedelsverket
Enligt Livsmedelsverket är genomsnittsbehovet beräknat till 7,5 mikrogram per dag. För att behovet ska täckas för så gott som alla trots variation i ålder och hur mycket vi exponerar huden för sol, rekommenderas 10 mikrogram per dag, respektive 20 mikrogram för de över 75 år och de med liten solexponering.
Grupp/ålder | Rekommenderat dagligt intag/ vitamin D3 |
Spädbarn och barn under 2 år | 10 mikrogram |
Barn och vuxna under 75 år | 10 mikrogram |
Vuxna med lite eller ingen solexponering | 20 mikrogram |
Vuxna över 75 år | 20 mikrogram |
LÄS MER: Allt du behöver veta om kosttillskott
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.