ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Höst. Jag älskar höst. Framför allt dagarna med hög och klar luft. Det är skönt att jobba ute nu och tempot är behagligt långsamt. Nu är det också rätt tid att plocka frukterna från hästkastanj; ett läkande träd som jag inte testat tidigare. Däremot har jag länge känt till att innehållet i de taggiga bollarna är bra i en stärkande bensalva och till att tvätta kläder med. Till och med i tvättmaskin.
Så jag satte största korgen på cykeln och trampade i väg till en grannfastighet, som till och med har det passande namnet Kastanjen. Mitt på gårdsplanen tronar en ståtlig Hästkastanj (Aesculus hippocastanum) där de runda fruktkapslarna och fröna (de stor bruna nötterna) nu studsat i backen och spritts över gräsmattan under trädet. Så mycket längre kan de inte ta sig på egen hand; de här fröna sprids inte precis med vinden eller av småfåglarna.
Väl hemma igen delar jag de glänsande fröna i fyra delar och fyller en glasburk till hälften med bitarna och fyller sen ända upp med sprit. I fyra veckor ska burken stå i ett västerfönster i ateljén.
Sen har jag en tinktur som blir den viktigaste ingrediensen i en salva som ska stärka venerna, de blodkärl i benen där blodet transporteras tillbaka till hjärtat. Åderbråck är ett synligt tecken på svagheter där och att det inte står riktigt rätt till. Andra tecken kan vara trötta, svullna och värkande ben.
En salva med hästkastanj hjälper också många som har ödem, bristningar, hemorrojder eller som har lätt för att få blåmärken.
Jag har en vän som berättar att hon har väldigt lätt för att få blåmärken på händerna, så när hon slår i något tar hon på salva så fort som möjligt.
– Då blir det ett knappt synbart blåmärke jämfört med när jag inte har salvan till hands, berättar hon.
Hästkastanj stärker venernas och lymfkärlens väggar
Vad är det då som gör att hästkastanj hjälper? Jo, i de stora fröna finns bland annat saponinen aescin (ibland kallad aesculin) som tillsammans med flavonoider stärker venernas och lymfkärlens väggar. Och där finns också ämnen som påverkar kärlens elasticitet och andra som gör att kärlen blir stramare. Visst är det häftigt!
Det räcker förstås inte med att smörja in hästkastanj-salva några gånger. Men den som är ihärdig får resultat och minskar risken för nya åderbråck, samtidigt som blodcirkulationen stimuleras och ben och fötter känns piggare.
Den som vill tvätta med kastanjer delar fröna på mitten och låter dem lufttorka. När det är tvättdags är det sen bara att lägga några klyftor i kallt vatten och låta vattnet stå och dra några timmar (6–8 klyftor i 1 dl vatten blir lagom). Sila bort klyftorna och du har ett tvättmedel som fungerar både i tvättmaskinen och till handtvätt. Här är det också saponiner som får det att fungera; de sänker ytspänningen i vattnet och löser upp fett och smuts.
Och med de här raderna om hästkastanj tackar jag för mig som gästspelande bloggare här hos Fråga Apotekaren.
Om du vill läsa mina råd och tankar kring läkeväxter också i fortsättningen så skriver jag varje dag på Åsas Trädgårdsapotek på Instagram.
Njut av hösten
/Åsa
Åsa Nord driver Åsas trädgårdsapotek. Alla hennes inlägg finns här.
LÄS MER: Allt du behöver veta om vitaminer och mineraler
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.