22 maj 2024
receptfritt
Majoriteten av de som har pollenallergi behandlar den genom det receptfria sortimentet från apoteket och mataffären.

32

Receptfritt vanligast vid pollenallergi

Majoriteten av de som har pollenallergi behandlar den genom receptfritt sortimentet från apoteket och mataffären. Det visar en ny Novus-undersökning som Läkemedelsverket låtit göra. Elva procent behandlar inte sin pollenallergi.

Läkemedelsupplysningen på Läkemedelsverket får så här års en mängd frågor från allmänheten om behandling av pollenallergi. Det går inte att stoppa kroppens allergiska reaktioner mot pollen helt och hållet, men det går ofta att lindra pollenbesvären med receptfri medicin. En vanlig fråga är om man kan ta fler tabletter än vad som står på förpackningen.

– Om du inte får tillräcklig effekt kan du prova byta till en annan sort som förhoppningsvis fungerar bättre. Det är också vanligt att kombinera tablett med ögondroppar eller nässpray mot allergi. Vilken allergibehandling som passar bäst är olika från person till person och man kan behöva pröva sig fram. Om den receptfria behandlingen inte hjälper eller om du behöver bedömning av dina symtom bör du prata med din vårdcentral eller 1177, säger Erik Stridh, enhetschef vid Läkemedelsupplysningen.

Att lindra sin pollenallergi kan vara till stor hjälp för många med påtaglig allergi så här års. Det finns flera receptfria preparat på apotek och i butik som kan vara värda att testa. Rådgör med apotekspersonalen om du är osäker. De allra flesta med pollenallergi (61 procent) verkar använda sig av det receptfria sortimentet.

Alltid viktigt att läsa bipacksedeln

– Det är bra att man testar med receptfritt först, många får hjälp av det. För alla mediciner är det viktigt att komma ihåg att risken för oönskade biverkningar på kroppen ökar om dosen överskrids. Att en medicin är receptfri innebär inte att den är ofarlig. Var noga med att läsa bipacksedeln och följa instruktionerna, säger Erik Stridh.

Så känner du igen pollenallergi

Ungefär 30 procent av Sveriges befolkning har pollenallergi. De vanligaste symtomen är att du får kliande ögon, nästäppa och rinnsnuva. Allergin kan också göra att du känner dig trött och får klåda i näsa och hals.

Pollenallergi kan likna besvären vid förkylning. En skillnad är dock att en vanlig förkylning oftast går över inom en vecka medan pollenallergi varar i flera veckor. Symtomen kan också variera från dag till dag.

Källa: Läkemedelsverket.

LÄS MER

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

22 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.