Generellt ska dina läkemedel mot kärlkramp fungera bra ihop och det finns ingen risk för krockar eller interaktioner mellan dem.
Sen till det här med gikt och om något av dessa läkemedel kan öka eller påverka uppkomsten av gikt. Inget av dessa läkemedel har gikt upptagen som biverkan eller kontraindikation i Fass.
Det finns dock en del rapporter om att betablockerare kan öka halten av urinsyra/urat i blodet. Vid gikt är just halten av urinsyra/urat förhöjd i blodet och det är inte optimalt att då behandla med betablockerare.
Detta är den enda möjliga koppling jag kan hitta bland dina läkemedel och gikt.
Ett behandlingsalternativ som du kan diskutera med din läkare är att prova en annan betablockerare, förslagsvis atenolol (Tenormin 50-100 mg/d).
Ett annat alternativ kan vara ivabradin, som huvudsakligen verkar genom att sänka pulsen med några slag per minut. Det minskar hjärtats syrebehov, speciellt i situationer där det är troligt att ett kärlkrampsanfall uppstår.
Ytterligare ett annat alternativ till betablockerare kan vara en kalciumflödeshämmare, t ex amlodipin 5-10 mg/d eller felodipin 5-10 mg/d.
En annan anledning till att du kan ha besvär av din gikt trots behandlingen med allopurinol är att den dosen du tar om totalt 200 mg per dag är för låg. Enligt Fass är doseringen i lindriga fall 100–200 mg dagligen; i måttliga fall 300–600 mg dagligen, medan man i svåra fall kan använda doser upp till 700–900 mg dagligen. Upp till 300 mg allopurinol kan ges i engångsdos medan högre doser bör delas upp över dagen.
Avslutningsvis tror jag, utan att känna till hela din situation, att ni ska prova att höja dosen på allopurinol, men prata med läkaren om detta.
Hoppas att det löser sig.
LÄS MER: Allt du behöver veta om biverkningar
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.