14 juli 2024
Voxra
Alkohol förstärker effekten av Voxra. Foto: Pixabay

706

Hur påverkas min Voxra när jag dricker alkohol?

Hur påverkas min medicinering med Voxra när jag dricker alkohol?

Det känns som att alkoholintaget påverkar mitt mående dagen efter vilket ju är vanligt för många. Jag funderar över hur mer i detalj alkoholens dopaminökande effekt förmodligen stör den balans som Voxran är tänkt att skapa. Vin och gourmetmat är en glädje för mig och inte lätt att ge upp. Bäst vore antagligen att avstå alkohol helt, men kan det vara ett alternativ att hoppa över en dagsdos Voxra morgonen efter en festmåltid? Om jag bättre förstår skadan alkohol gör på min medicinering blir det lättare att motivera mig att avstå vin. Har läst FASS men får inte veta tillräckligt där tycker jag trots att jag förstår relativt mycket inom kemiämnet.

Jag har depression och ångest som jag haft återkommande i mer än 30 år. Brukar ta Voxra halvårsvis okt – mars. Tar 150 mg Voxra på morgonen.

Tar dessutom kosttillskott magnesium 2 tabl för sköra naglar, samt Inolaxol för att inte få förstoppning av Voxran.

Tulekatten

När jag söker på Voxra och alkohol i en amerikansk databas får jag upp att de kan interagera/krocka med varandra, på så vis att alkohol förstärker effekten av Voxra.

De skriver: “Användning av Voxra med alkohol kan öka risken för ovanliga biverkningar såsom kramper, hallucinationer, vanföreställningar, paranoia, humör- och beteendeförändringar, depression, självmordstankar, ångest och panikattacker. – – – I allmänhet bör du undvika eller begränsa användningen av alkohol medan du behandlas med Voxra.

Nu är det ganska dramatiskt skrivet, och är nog snarare applicerbart om man dricker alkohol mer på daglig bas samtidigt som man tar det.

Sannolikt är det så att halten av dopamin blir för hög, och att det är det som påverkar ditt mående dagen efter. Sannolikt har det också att göra med hur mycket alkohol du drack kvällen innan.

Voxra hämmar återupptaget av dopamin, vilket gör att halterna av det ämnet blir högre i synapserna i hjärnan. Det tros vara den huvudsakliga mekanismen bakom dess antidepressiva men även dess ångestdämpande effekt.

Alkohol fungerar på ett liknande sätt, genom att frisätta dopamin och endorfin, vilket gör att vi känner mindre oro och nervositet och gör att du känner eufori och lyckokänslor.

Även om dopamin ffa finns och utövar sin effekt på centrala nervsystemet, påverkar det även andra processer i kroppen och har andra viktiga fysiologiska funktioner. I njurarna reglerar det saltbalansen och därmed blodtrycket. I njurarna finns dessutom dopaminreceptorer. Ökad aktivitet på dessa receptorer ökar utsöndringen av salt i urinen. Dopamin som läkemedel ökar hjärtfrekvensen, med ökad risk för takykardi (hög hjärtfrekvens), samt ökar vasokonstriktionen (blodkärlen drar ihop sig) och blodtrycket.

Effekten av dopamin är också dosrelaterad. Vid mycket låg dosering kan dopamin ge lågt blodtryck, att blodkärlen slappnar av och utvidgas och en ökad mängd urin (polyuri). Medelhög dos ökar pulsen och blodtrycket. Vid mycket hög dos inträffar vasokonstriktion (sammandragning av blodkärlen) vilket ökar blodtrycket.

Även om jag inte rekommenderar att du pausar din behandling med Voxra som du nämner i din fråga, skulle du kunna testa och se hur det går. Det kan hjälpa.

LÄS MER: Allt du behöver veta om interaktioner

 

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.