27 september 2022
Search
Generic filters
Hyalofemme
Hyalofemme. Foto: silviarita från Pixabay

156

Kan jag fortsätta med karotentabletter?

Jag har fått konstaterat att jag har tremor, dvs ofrivilliga skakningar med huvudet och även i händerna. För det tar jag Inderal 40 mg 4 tabletter per dag.

Nu undrar jag om jag kan fortsätta att äta karotentabletter som jag gjort tidigare? Man känner sig ju lite blek så här års.

Dagny

Det korta svaret är ja, det kan du göra. Vad jag kan hitta finns det inga direkta studier som har undersökt någon interaktion/samverkan mellan karoten och Inderal, som är en så kallad betablockerare.

Karotentabletter innehåller karotenoiderna, som också kallas provitamin A och som omvandlas till vitamin A i kroppen. Karotenoider finns i morötter, bladgrönsaker och frukter och bidrar till färgen hos dessa. Det bra med karotenoider är att det inte går att överdosera vitamin A genom att äta karotenoider, beroende på att upptaget av karotenoider i magtarmkanalen minskar i takt med att intaget ökar.

Det rekommenderade dagsintaget av vitamin A är i Sverige 900 mikrogram per dag för män och 700 mikrogram per dag för kvinnor. Vitamin A behövs för att synen ska fungera och har också betydelse för hud och slemhinnor. Bland annat ger det huden en brunare färgton.

Denna fråga besvarades i Hemmets Journal nr 24 2013.

LÄS MER: Går det bra att kombinera Sertralin och Mirtazapin?

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

27 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.