23 september 2022
Search
Generic filters

1 483

Varför skrivs Mirtazapin och Sertralin om de krockar?

Du har tidigare skrivit att det inte är en bra kombination med Sertralin och Mirtazapin då de interagerar med varandra. Varför skriver läkare då ut dessa mediciner?

Min mage har blivit helt kass sedan jag började med dessa mediciner; Mirtazapin 30 mg och sertralin 150 mg, för ångest och depression. Diarré och gaser. Har haft nuvarande doser i åtta veckor.

Thomas

Jag vet inte varför de skriver ut dessa kombinationer, som t ex Mirtazapin och Sertralin. Det kan ju vara så att kombinationen faktiskt fungerar och hjälper vissa människor. Sen kan det ju också vara så att vissa människor inte blir hjälpta. Och en del blir hjälpta men får biverkningar.

Det finns en viss risk att man drabbas av så kallat serotonergt syndrom när dessa mediciner kombineras. Risken för serotonergt syndrom ökar med de doser du tar, ju högre doser desto högre risk. Därför är det bra att försöka behandla med så låga doser som möjligt.

Serotonergt syndrom kan uppstå pga överskott på serotonin, som i sin tur orsakar en överaktivitet i det serotoninerga systemet. Det kan förekomma när man inleder eller överdoserar ett serotoninaktivt läkemedel, alternativt orsakat av en kombination av flera serotoninaktiva läkemedel.

Det kan ge symptom som muskelryckningar, illamående, kräkningar, magsmärtor, oro, rastlöshet och irritation. Vid allvarligare tillstånd konfusion, hypertermi, muskelrigiditet, blodtrycksstegring, andningsdepression, arytmier och kramper.

Preparat som kan bidra är antidepressiva som SSRI, SNRI, MAO-hämmare (inkl. Parkinsonmedlen rasagilin och selegilin), men även övriga antidepressiva. I kombination med andra läkemedel som också frisätter serotonin ökar risken. Bland dessa märks analgetika som tramadol, petidin, fentanyl, rökavvänjningsmedlet bupropion (dessa preparat ges inte under behandling med MAO-hämmare eller inom 2 veckor efter att behandlingen avslutats). Linezolid (antibiotikum), centralstimulerande narkotika (t.ex. amfetamin, extacy och kokain). Parkinson-medel (som levodopa, bromokriptin, rasagilin och selegilin), antiepileptika som valproat, migränmedlet sumatriptan. OBS att antidepressiva i kombination med Johannesört också kan framkalla syndromet.

LÄS MER: Kan man kombinera Valdoxan med Lyrica och två andra mediciner?

 

close
Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten
Search
Generic filters
Liknande frågor
Det är tveksamt om tryptofan har någon effekt ensamt eller i kombination med antidepressiv behandling.

tryptofan-till-sertralin/" > Kan jag lägga till tryptofan till Sertralin?

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

23 september 2022

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.