25 maj 2024
Mirtazapin och Sertralin kan fungera bra.
Mirtazapin och Sertralin kan fungera bra. Foto: Javi_indy

2 134

Varför skrivs Mirtazapin och Sertralin ut om de krockar?

Du har tidigare skrivit att det inte är en bra kombination med Sertralin och Mirtazapin då de interagerar med varandra. Varför skriver läkare då ut dessa mediciner?

Min mage har blivit helt kass sedan jag började med dessa mediciner; Mirtazapin 30 mg och sertralin 150 mg, för ångest och depression. Diarré och gaser. Har haft nuvarande doser i åtta veckor.

Thomas

Anledningen att läkarna skriver ut dessa kombinationer, som t ex Mirtazapin och Sertralin, kan ju vara att kombinationen faktiskt fungerar och hjälper vissa människor.

Sen kan det ju också vara så att vissa människor inte blir hjälpta. Och en del får biverkningar – som du.

Kombinationen Mirtazapin och Sertralin finns med på viss.nu, som är ett medicinskt kunskapsstöd för primärvården i Region Stockholm. Så det finns stöd för att det fungerar.

Det finns dock en viss (teoretisk) risk att man drabbas av så kallat serotonergt syndrom när dessa mediciner kombineras. Risken för serotonergt syndrom ökar med de doser du tar, ju högre doser desto högre risk. Därför är det bra att försöka behandla med så låga doser som möjligt.

Dock finns denna interaktion/krock bara med i den amerikanska databasen drugs.com, inte i den svenska Janusmed.

Serotonergt syndrom kan uppstå pga överskott på serotonin, som i sin tur orsakar en överaktivitet i det serotoninerga systemet. Det kan förekomma när man inleder eller överdoserar ett serotoninaktivt läkemedel, alternativt orsakat av en kombination av flera serotoninaktiva läkemedel.

Det kan ge symptom som muskelryckningar, illamående, kräkningar, magsmärtor, oro, rastlöshet och irritation. Vid allvarligare tillstånd konfusion, hypertermi, muskelrigiditet, blodtrycksstegring, andningsdepression, arytmier och kramper.

Preparat som kan bidra är antidepressiva som SSRI, SNRI, MAO-hämmare (inkl. Parkinsonmedlen rasagilin och selegilin), men även övriga antidepressiva. I kombination med andra läkemedel som också frisätter serotonin ökar risken. Bland dessa märks analgetika som tramadol, petidin, fentanyl, rökavvänjningsmedlet bupropion (dessa preparat ges inte under behandling med MAO-hämmare eller inom 2 veckor efter att behandlingen avslutats). Linezolid (antibiotikum), centralstimulerande narkotika (t.ex. amfetamin, ecstasy och kokain). Parkinson-medel (som levodopa, bromokriptin, rasagilin och selegilin), antiepileptika som valproat och migränmedlet sumatriptan. OBS att antidepressiva i kombination med Johannesört också kan framkalla syndromet.

Prata med din läkare om en annan behandling om du inte tycker att Mirtazapin och Sertralin fungerar för dig. 

LÄS MER

Kan man kombinera Valdoxan med Lyrica, Mirtazapin och Sertralin?

 

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 11 september 2018 @ 07:41

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

25 maj 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.