29 november 2023
Det finns flera olika kosttillskott vid artros att testa.
Det finns flera olika kosttillskott vid artros att testa. Foto: pressfoto - www.freepik.com

1 060

Olika kosttillskott vid artros

Många människor vill av olika anledningar inte ta läkemedel, trots att de i de flesta fall är säkra och effektiva. Jag har full respekt för det. Och det kan finnas många olika anledningar till det.

Här nedan listar jag några olika kosttillskott vid artros som kan vara värda att testa. Men, kosttillskott är inte alls testade på samma sätt som läkemedel och det går inte att säga att de är lika effektiva som skolmediciner.

Trots det upplever människor att de blir hjälpta. Så det kan vara värt att testa – om inget annat hjälper.


Artroflex

Artroflex är ett kosttillskott som innehåller svarta vinbär, algört och organiskt kisel.

Det påstås vara bra vid artros men det finns inga vetenskapliga studier som har visat detta. Artroflex har alltså ingen bevisad effekt vid artros.

Artro Flex; svarta vinbär, algört och organiskt kisel

BETYG: 🙂


Flex Repair

Flex Repair påstås innehålla gurkmeja, boswellia, ingefärsrot och bioperine.

Det ska hjälpa vid ledvärk, som t ex artros, men det finns inga studier som visar den effekten.

Flex Repair; gurkmeja, boswellia, ingefärsrot och bioperine

BETYG: 🙂 


Glukosamin

Glukosamin är egentligen inte ett kosttillskott, utan ett ämne som förekommer naturligt i kroppen. Det behövs för att kroppen skall kunna bilda större molekyler som finns i bland annat ledvätska och brosk.

Glukosamin finns registrerat som läkemedel för användning mot vad som kallas mild till måttlig artros (broskförslitning). Däremot finns det inga vetenskapliga studier av bra kvalitet som har visat god effekt på människa. Vissa undersökningar talar för att glukosamin hjälper, andra talar för att det inte är bättre än placebo (sockerpiller).

Socialstyrelsen rekommenderar det inte, inte heller de olika regionerna runt om i landet. Det bästa vid artros är istället smärtstillande läkemedel och fysisk aktivitet.

Glukosamin

BETYG: 🙂 🙂 


Gurkmeja

Det verksamma ämnet i gurkmeja, curcumin, är ett färgämne som gör att det används flitigt i olika livsmedel, och som krydda (i curry).

Gurkmeja har en lång tradition inom den ayurvediska (indiska) medicinen vid smärta och inflammation. Provrörs- och djurförsök visar att curcumin har en antiinflammatorisk effekt. En indisk studie på människor visade att patienter som fick gurkmeja förbättrades jämfört med placebo, de använde också mindre läkemedel. En fransk studie där patienterna fick det tillsammans med två andra tillskott visade att patienterna upplevde mindre ledsmärta jämfört med dem som fick placebo. Det kan ha effekt alltså.

Gurkmeja; curcumin

BETYG: 🙂 🙂 🙂 


Helaflex

Helaflex innehåller extrakt från roten av Harpagophytum procumbens, eller djävulsklo, som den kallas. De aktiva beståndsdelarna är iridoidglykosider, främst harpagosid och procumbid.

Det är ett traditionellt växtbaserat läkemedel som har använts inom folkmedicinen, bland annat mot ledbesvär. Moderna studier på totalt 4 000 personer bekräftar att djävulsklo kan ha inflammationsdämpande egenskaper, samt kan lindra smärtan och öka rörligheten vid artros. Enligt en sammanfattning är det bättre än placebo och minst lika bra som konventionella smärtstillande och antiinflammatoriska medel.

Helaflex, djävulsklo

BETYG: 🙂 🙂 🙂 


Hyaluronsyra

Hyaluronsyra är inte heller ett egentligt kosttillskott, utan finns naturligt i ledvätska och påstås skyddar leden. Vid artros tror man att nivåerna av hyaluronsyra sjunker i ledvätskan. Hyaluronsyra finns därför som ett läkemedel som kan injiceras i leden.

Precis som med glukosamin (se ovan) är det vetenskapliga stödet dåligt för att det har effekt. Därför togs den statliga subventionen bort för hyaluronsyra 2010. Det innebär att läkemedlet finns att köpa på apotek mot apotek, men du får stå för hela kostnaden själv. Dessutom måste det injiceras direkt i den drabbade leden.

Hyaluronsyra

BETYG: 🙂 


Ingefära

Ingefära är namnet på en flerårig tropisk ört inom familjen ingefärsväxter. Den grova och knöliga rotstocken ingefära-rhizom används som krydda i särskilt det asiatiska köket eller som medicinalväxt.

Ingefära har vissa antiinflammatoriska egenskaper som skulle kunna ha en viss effekt på artrossmärta. Det finns studier som har visat att ingefära kan ha en positiv inverkan på att minska inflammation och dämpa ledsmärta hos personer med artros och inflammation i jämförelse med kontrollgrupper som inte fick ingefära.

Ingefära

BETYG: 🙂 🙂 


Kollagen

Kollagen är ett fiberprotein som utgör en tredjedel av allt protein hos däggdjur. Proteinet finns även i andra flercelliga djur. Kollagen finns framför allt i stödjevävnad som ben, hud, senor och blodkärlsväggar.

I upprepade vetenskapliga undersökningar har kollagen inte visat sig ha någon effekt jämfört med sockerpiller, placebo, på människa. Dessutom är det tveksamt om kollagen överhuvudtaget tas upp av kroppen och når lederna när det tillförs i tablettform, enligt reumatologer som jag har pratat med.

Kollagen

BETYG: 🙂 


Litomove

Litomove är ett kosttillskott som består av nyponpulver från strandnypon av arten Rosa Canina L. Det innehåller också vitamin C.

Litomove bidrar till att bibehålla hälsosamma och rörliga leder, till normal kollagenbildning som har betydelse för broskets och benstommens normala funktion, samt bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Det finns faktiskt en viss vetenskapligt bevisad effekt med nyponpulver (såsom Litomove) just på stela leder. När jag söker i världens största databas med medicinska studier, Pubmed, får jag upp flera studier som visar på en viss positiv effekt på framför allt artros. Studierna har visat mindre smärta och ökad rörlighet. Många personer upplevde också att de behövde ta mindre smärtstillande och antiinflammatoriska läkemedel.

Forskare har hittat en så kallad galaktolipid, som heter Gopo, som har en antiinflammatorisk effekt. Gopo verkar direkt på de vita blodkropparna och får dem att röra sig långsammare. Därmed skulle färre vita blodkroppar leta sig fram till det inflammerade området, vilket leder till att den inflammatoriska processen minskar liksom vävnadsskadan och svullnaden. Man har också visat att Litomove har en cellskyddande och membranstärkande effekt som gör att broskceller möjligtvis bryts ner långsammare.

Litomove, nyponpulver

BETYG: 🙂 🙂 🙂 


Movizin

Movizin är ett kosttillskott som innehåller ingefära, nypon och Boswelia, som påstås bidra till att bibehålla ledernas naturliga rörlighet och smidighet, vid till exempel artros.

Att växtämnen från naturen kan hjälpa ledernas styrka och smidighet samt rörlighet blir alltmer dokumenterad. Ingefära och nypon samt harts från boswellia-trädet är några av de växter som har visat sig kunna ha effekt på leder i senare års studier.

Movizin – ingefära, nypon, Boswelia

BETYG: 🙂 🙂 🙂 


Nypon/Strandnypon

Det finns en del studier som tyder på viss effekt av nypon och strandnypon vid artros. Enligt gällande EU-regler är det bara tillåtet att säga att det ”bidrar till att bibehålla hälsosamma och rörliga leder”, inte att det botar eller lindrar. Då klassas det istället som läkemedel.

De speciella strandnyponen är ett kosttillskott som anses ha antiinflammatorisk effekt och marknadsförs idag av flera olika tillverkare. En del mindre studier har gjorts som visar på positiv effekt.

Nypon/strandnypon

BETYG: 🙂 🙂 🙂 


Nypozin

Nypozin är ett kosttillskott som innehåller nypon, kondroitinsulfat och C-vitamin.

Det påstås kunna bidra till normal och hälsosam ledfunktion. Däremot finns det inte några vetenskapliga undersökningar på själva produkten, vilket gör att det inte går att säga att den verkligen kommer att hjälpa. Många människor som använder olika nyponpreparat upplever dock att det hjälper, men om det är själva preparatet, eller något annat, som bidrar till det går inte att säga.

Nypozin – nyponpulver

BETYG: 🙂 🙂 🙂 


LÄS MER

GUIDE: Välj rätt behandling vid artros

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 29 februari 2020 @ 10:00

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Fredrik Hed

svarar på dina 
läkemedelsfrågor

Fredrik Hed är apotekare och besvarar frågor om läkemedel, kosttillskott och naturmedel.

Missa ingen viktig information

Gör som tusentals andra och prenumerera på våra nyhetsbrev. Det är gratis!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med alla inlägg från senaste veckan. Ibland kommer också specialutskick om specifika ämnesområden.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Välj vilka nyhetsbrev du vill ha:

Dina personuppgifter


När du klickar på Prenumerera-knappen ovan läggs din epostadress till i databasen för nyhetsbrev. Inga andra data samlas in om dig.

Du kommer att få ett mail skickat till dig där du måste bekräfta din epostadress för att prenumerationen ska aktiveras.

I varje nyhetsbrev finns en länk där du kan avsluta din prenumeration. Vi följer GDPR-direktivet.

Välj innehåll i ditt nyhetsbrev Stäng

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

29 november 2023

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.