Du gör redan mycket rätt för din migrän.
Du gör redan mycket rätt för din migrän. Foto av wayhomestudio - www.freepik.com

275

Lästid (cirka): < 1 minut

Vad kan jag göra åt min migrän?

Jag får migrän kanske två-tre gånger per månad. Det är inga långa anfall men om jag går och lägger mig och tar en värktablett så brukar det gå över på några timmar.

Jag vet egentligen inte om jag behandlar rätt, eller om det finns något förebyggande jag kan ta? Kanske något naturmedel?

Gisela

Spontant låter det som att du gör rätt med din migrän, om det inte är oftare eller mer allvarligt än vad du beskriver.

Receptfria mediciner som naproxen och acetylsalicylsyra kan fungera bra som smärtstillande vid lättare migränattacker, om de tas så fort du känner av anfallet. Paracetamol, som är en annan sorts läkemedel, fungerar inte lika bra vid just migrän.

Det finns också ett naturmedel, Glitinum, som är ett traditionellt växtbaserat läkemedel baserat på mattram, använt för att förebygga migränhuvudvärk.

Vid mer akuta migränanfall rekommenderas istället triptaner. Det finns receptfria läkemedel på apoteken som innehåller sumatriptan och zolmitriptan; både som tablett och nässprej. Triptaner tas vanligen när man inte får lindring av receptfria mediciner. Personer med hjärtkärlsjukdomar bör fråga sin läkare innan de börjar använda triptaner.

Om man har ofta återkommande besvär som påverkar skola eller arbete kan läkare skriva ut förebyggande läkemedelsbehandling i form av betablockerare eller ett specifikt antidepressivt läkemedel.

För att förebygga migrän kan det vara bra att fundera över sina levnadsvanor, framför allt att undvika stress. För en del kan det hjälpa att undvika vissa livsmedel. Ett regelbundet liv med regelbundna måltider, lagom av aktiviteter och frisk luft kan också hjälpa till att förebygga migrän. Det är också viktigt att du får tillräckligt med sömn eftersom sömnbrist och trötthet kan utlösa migrän. P-piller kan också vara en bidragande orsak till migrän.

LÄS MER

Mattram istället för betablockerare som migränprofylax

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 8 september 2020 @ 08:31

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

14 december 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.