Det finns många olika mediciner som kan orsaka diarré.
Många läkemedel har olika biverkningar listade för just mage och tarm, så att läkemedel orsakar diarré är inte alls ovanligt.
Anledningen till att läkemedlen kan orsaka diarré är flera, bland annat:
- Rubba tarmfloran: Antibiotika är ett vanligt exempel. De dödar inte bara de bakterier som orsakar infektionen, utan även nyttiga bakterier i tarmen, vilket kan leda till obalans och diarré.
- Stimulera tarmrörelser: Vissa läkemedel ökar aktiviteten i tarmen, vilket kan resultera i lös avföring.
- Påverka vätskebalansen: En del läkemedel kan dra till sig vätska till tarmen, vilket kan orsaka diarré.
Vanliga grupper av läkemedel som kan ge diarré är:
- Antibiotika: Antibiotika kan störa tarmfloran av bakterier och orsaka diarré.
- Smärtstillande medel: Vissa typer av smärtstillande, särskilt NSAID (icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel) som ibuprofen och naproxen, kan irritera magsäcken och tarmarna och orsaka diarré.
- Magsårmediciner: Paradoxalt nog kan läkemedel mot magsår också orsaka diarré som en biverkning.
- Blodtrycksmedicin: ACE-hämmare och angiotensin II-receptorblockerare (ARB), som lisinopril och losartan, kan ibland ge diarré som biverkning.
- Blodförtunnande medel: Kända för att kunna orsaka magbesvär, inklusive diarré.
- Cancerläkemedel: Många cancerläkemedel har diarré som en vanlig biverkning.
- Metformin: Ett vanligt läkemedel för att behandla typ 2-diabetes kan orsaka diarré, särskilt i början av behandlingen.
- Antidepressiva: Vissa selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI), som sertralin och fluoxetin, kan påverka tarmarna och orsaka diarré.
Många av dessa biverkningar är dock övergående. Om du börjar med ett nytt läkemedel kan det orsaka bl a magtarmbiverkningar, men dessa går normalt över efter 2-3 veckor.
Det är inte heller alla som får dessa biverkningar, det är individuellt. Hur mycket diarré man får är också individuellt; allt från inget alls till väldigt mycket.
Om det är stora problem med diarré finns risk att du blir dehydrerad (uttorkad). Då är det viktigt att dricka mycket vätska med både socker och salter. Det är då också bra att äta lättsmält mat och undvika det, kryddig och fiberrika livsmedel.
LÄS MER
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.