ÅSAS TRÄDGÅRDSAPOTEK Första gången som jag träffade på humle var i mjöd på julkalasen hos min faster Britta. Det var barndomens godaste dricka och jag såg alltid fram emot julaftonslunchen à la Katthult i Lönneberga.
I vuxen ålder och med eget hus blev det humle runt planket vid uteplatsen. Den är tacksam att odla; kan växa bortåt 15 cm på ett dygn. Den humlen hade inga kottar.
Nu, i min läkeörtagård, odlar jag humle med kottar, dvs honplantor. Och bara honplantor! Jag är ute efter kottarna som innehåller bland annat eteriska oljor och bitterämnen.
Humle har sen gammalt använts för sin lugnande och sömngivande effekt. Och jag har bekanta som gärna gör humlekuddar och stoppar under huvudkudden. Precis som det gjordes på fältsjukhus under första världskriget för att de skadade soldaterna skulle få en bättre och lugnare sömn. Idag finns tack och lov bättre smärtlindring och sömnhjälp för skadade på våra sjukhus.
Men för den som letar ett ”varva ner-te” till kvällen är humle ett bra tips. Själv blandar jag lika delar humle, citronmeliss och kamomill. Jag tar 2 tsk torkad örtblandning till 2,5 dl kokande vatten. Använder du färsk ört så tar du mängd motsvarande ca 4 tsk. Häll vattnet över örtblandningen. Låt dra i 5 – 10 minuter (under lock) innan du silar bort örterna.
Spetsa gärna ditt te med en bit kanelstång som får dra med. Och en klick honung i drycken precis innan du dricker. För humle är beskt!
Den som vill ha lite starkare effekt kan ta två delar humle, en del vänderot (valeriana) och en del ljungblommor.
Sov gott önskar Åsa
Åsa Nords trädgårdsapotek finns utanför Rimbo i norra Uppland. Där odlar och förädlar hon örter och växter som kan användas till olika ändamål.
Här hittar du alla inlägg från Åsas trädgårdsapotek.
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.