26 juli 2024
Blodtryckssänkande läkemedel av ARB-typ kan minska demensrisk.
Blodtryckssänkande läkemedel av ARB-typ kan minska demensrisk.

445

Lästid (cirka): < 1 minut

Läkemedel mot högt blodtryck kan minska demensrisk

Enligt en studie publicerad i den brittiska läkartidningen BMJ, kan en speciell sorts blodtrycksläkemedel som kallas angiotensinreceptorblockerare (ARB) minska demensrisk.

Risken kan sänkas med nästan 25 procent att utveckla Alzheimers sjukdom och demens, jämfört med patienter som fick andra läkemedel. Det kan också vara så att för dem som redan har demenssjukdom kan användningen av ARB-läkemedel skjuta upp en försämring av hjärnfunktionen och att patienten kan bo kvar hemma längre, enligt Benjamin Wolozin på Boston University School of Medicine, som ledde studien.

Andra resultat var att patienter som redan hade fått diagnosen Alzheimers sjukdom löpte 50 procent mindre risk att tvingas flytta till ett sjukhem och 17 procent mindre risk att dö om de tog ARB, jämfört med dem som behandlades med andra kardiovaskulära läkemedel.

Kan minska demensrisk

Studien är utförd som en registeranalys bland 819 491 amerikanska krigsveteraner, framför allt män, mellan åren 2002 och 2006. Samtliga deltagare hade hjärtsjukdom och behandlades antingen med ett ARB-läkemedel, bland annat Atacand (candesartan), Avapro (irbesartan), Cozaar (losartan) och Diovan (valsartan). De kunde också behandlas med andra blodtrycksläkemedel, bland annat ACE-hämmaren Zestril (lisinopril).

Studien kunde inte klarlägga exakt hur läkemedlen skyddar hjärnan. Sedan tidigare är det dock känt att högt blodtryck kan öka risken att utveckla demens. ARB-läkemedel kan därmed förhindra skador på nervceller som orsakas av att blodkärl skadas eller främja återhämtning efter skadan har skett, enligt forskarna i BMJ.

I en ledarartikel i samma utgåva av BMJ skriver Colleen Maxwell och David Hogan från University of Calgary att de positiva effekterna i samhället, om det går att hitta ett effektivt sätt att förebygga demens är enorma. De menade också att det krävs fler studier för att bekräfta de här resultaten.

LÄS MER

Hjälper Madopark mot frontallobsdemens?

Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den 14 januari 2010 @ 09:18

Missa inga nyheter eller viktiga tips!

Varje torsdag kväll kommer nyhetsbrevet med senaste veckans alla inlägg.

Alla prenumeranter får våra 15 bästa tips för en bättre läkemedelsanvändning!

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

26 juli 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.