Du kan ta Voltaren och Ipren samtidigt, men det rekommenderas egentigen inte att ta dessa tabletter samtidigt.
Ta inte maxdos av både Voltaren och Ipren
Du ska absolut inte ta maxdos av dem båda. Eftersom de är släkt med varandra räcker det med halva dosen av varje. Annars blir det för mycket och du riskerar biverkningar, såsom magblödningar. Och du får inte bättre smärtstillande effekt.
Om du vill ha bättre smärtstillande effekt är det bättre att du tar en av dessa och kombinerar med paracetamol (Alvedon eller Panodil). Då får du en bättre kombination genom att du tar två substanser som verkar på olika sätt och kompletterar varandra. Och kan ta maxdos av dem båda.
Läs bipacksedeln innan du börjar och följ instruktionerna som finns där.
Ett annat alternativ kan vara att ta Ipren tabletter och kombinera det med Voltaren gel, som innehåller substansen diklofenak. Då kan du ta maxdos Ipren, 3 tabletter a 400 mg per dag, samtidigt som du smörjer Voltaren gel lokalt på knät.
OBS
Sedan den 1 juni 2020 är diklofenak i form av tabletter och kapslar receptbelagt, på grund av ökad risk för allvarliga hjärtkärl-händelser. Läs mer här. Diklofenak som smörjs på huden, t ex Voltaren Gel, kommer fortfarande finnas tillgängligt receptfritt.
Välj rätt läkemedel
I en studie från Uppsala universitet 2015, för att mer i detalj ta reda på hur receptfria läkemedel skiljer sig åt, gjorde forskarna datorsimuleringar av bland annat ibuprofen (som är den aktiva substansen i Ipren), diklofenak (Voltaren) och flurbiprofen (Strefen)
Genom att simulera dessa små molekyler inuti målproteinet COX-1 fann de att det gick att förutsäga inte bara hur väl dessa läkemedel binder till proteinet, utan även hur vissa av dessa läkemedel påverkar proteinet så att de kan vara bundna till det under en mycket lång tid. Den starka bindningen i sin tur kan vara den bidragande orsaken till biologiska bieffekter som magsår och andra mag-tarmproblem.
– Från dessa simuleringar kan man få viktig information som på sikt kan leda till utvecklingen av mer effektiva läkemedel mot smärta, feber och inflammation, samtidigt som de har mindre bieffekter, säger Yasmin Shamsudin Khan vid Uppsala universitet.
Därmed är det alltid viktigt att välja rätt läkemedel utefter vilken typ av smärta man har, var smärtan sitter och om det är inflammerat eller inte.
MISSA INTE: Nyhetsbrev om smärta och värk. Kommer en gång i månaden.
Mer information om interaktioner:
LÄS MER
Detta är en återpublicering. Inlägget publicerades första gången den
Legitimerad apotekare (Uppsala universitet) och medicinjournalist (Stockholms universitet).
Fredrik besvarar frågor här på Fråga Apotekaren, vid sidan av sitt arbete som redaktör och medicinjournalist för olika fack- och patienttidningar.
Just nu är Fredrik redaktör för ILCO-magasinet och för OsteoporosNytt. Tidigare har Fredrik varit redaktör för Allt om Diabetes, Reumatikervärlden, Läkemedelsvärlden, Evidens och Tidningen Apoteket.
Fredrik är ofta anlitad som moderator, bland annat i Almedalen.