20 april 2024
Generellt ska man vara försiktig med att ta både blodförtunnande och SSRI samtidigt.
Generellt ska man vara försiktig med att ta både blodförtunnande och SSRI samtidigt. Illustration av Freepik

196

Kan jag kombinera blodförtunnande och SSRI?

Jag tar både blodförtunnande och SSRI varje dag. 

Går det bra att kombinera blodförtunnande och SSRI eller finns det risk för krock?

 

Bem

Det är inte helt lätt att svara på frågan om det går att kombinera blodförtunnande och SSRI. Speciellt inte utan att veta exakt vilka preparat som du tar.

Generellt ska man vara försiktig med att ta både blodförtunnande och SSRI samtidigt.

Risker med att kombinera blodförtunnande och SSRI

Både blodförtunnande och SSRI kan öka risken för blödningar. Blodförtunnande mediciner minskar blodets förmåga att koagulera, vilket kan leda till ökad blödningsbenägenhet. SSRI-preparat kan påverka blodplättarnas funktion, vilket också kan öka risken för blödningar.

Vad är blodförtunnande och SSRI?

Blodförtunnande mediciner används för att förhindra blodproppar. De föreskrivs oftast för personer som har hög risk för att utveckla blodproppar, till exempel personer med förmaksflimmer eller tidigare hjärtsjukdomar. Blodproppar kan vara farliga eftersom de kan blockera blodflödet till vitala organ, vilket kan leda till allvarliga komplikationer som hjärtinfarkt eller stroke.

Selektiva serotoninåterupptagshämmare (SSRI) är en typ av antidepressiv medicin som används för att behandla olika psykiska tillstånd, inklusive depression, ångest och tvångssyndrom. SSRI fungerar genom att öka nivåerna av serotonin i hjärnan, vilket är ett signalsubstans som påverkar humöret och känslomässigt välbefinnande.

Vad säger forskningen?

Forskningen kring kombinationen av blodförtunnande och SSRI är begränsad, och det finns inget entydigt svar på om de säkert kan tas tillsammans. Vissa studier har pekat på potentiella risker med denna kombination, medan andra har visat att det kan vara säkert för vissa patienter under noggrann övervakning.

Det är viktigt att notera att forskning inom medicin ständigt utvecklas, och det bästa sättet att avgöra om kombinationen av blodförtunnande och SSRI är lämplig för dig är att rådfråga din läkare. Om läkaren har bedömt att du behöver båda dessa har hen gjort en bedömning att kombinationen fungerar.

Tänk på

Om din läkare beslutar att kombinera blodförtunnande och SSRI är den bästa behandlingen för dig, är det viktigt att tänka på detta:

 • Var noga med att följa din läkares doseringsinstruktioner.
 • Informera din läkare om eventuella ovanliga biverkningar eller förändringar i ditt tillstånd.
 • Undvik att ändra dosen eller sluta ta någon av medicinerna utan att först rådfråga din läkare.

FAQ:s (vanliga frågor)

 • Är det säkert att kombinera blodförtunnande och SSRI?
 • Kombinationen av blodförtunnande och SSRI bör göras med försiktighet och under övervakning av en läkare. Det finns vissa risker som måste beaktas.
 • Vad är fördelarna med att kombinera dessa mediciner?
 • För vissa patienter kan det vara nödvändigt att behandla både blodproppssjukdom och psykisk sjukdom samtidigt. Kombinationen kan vara den mest effektiva behandlingen för deras tillstånd.
 • Vilka är de vanligaste biverkningarna av blodförtunnande och SSRI?
 • Vanliga biverkningar av blodförtunnande inkluderar blåmärken, ovanlig blödning och illamående. Vanliga biverkningar av SSRI kan vara illamående, huvudvärk och sömnstörningar.
 • Finns det några risker med att sluta ta dessa mediciner plötsligt?
 • Ja, om du plötsligt slutar att ta blodförtunnande kan det öka risken för blodproppar. På samma sätt kan plötsligt avslutande av SSRI ge upphov till obehagliga utsättningssymptom såsom yrsel och ångest.
 • Kan jag ta kosttillskott eller naturläkemedel med dessa mediciner?
 • Det är viktigt att informera din läkare om alla kosttillskott eller naturläkemedel du tar, eftersom de kan interagera med blodförtunnande och SSRI och påverka deras effektivitet eller säkerhet.

LÄS MER

Dela det här med dina vänner

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Vill du ha mer?
Prenumerera

Nyhetsbrevet kommer varje torsdag kväll med veckans alla inlägg.

Ställ en egen fråga

Du får svar direkt till din e-post.

Exklusiva tips

Här kan du få 15 tips för en bättre läkemedelsanvändning.

Sök på sajten

Medlemmar får mycket mer

Som medlem hjälper du oss att hålla sidan igång. Vi ger tillbaka, medlemmar får mer!

Gratis
Premium
VIP

Är du medlem?

Logga in för att se 100%
av innehållet

20 april 2024

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår hemsida. Om du fortsätter att använda den här webbplatsen antar vi att du godkänner detta.